top of page

Mikor jött el az ideje, hogy kármentőtálcát vegyek?

Kármentőtálcák hiányában… tedd le valahova, majd lesz vele valami nulla Forintos (képzeletbeli) költségvonzatát nem fogjuk tudni übereln Tehát az egyértelmű költség tényezőjét leszámítva. Akkor érdemes kármentőtálcát beszerezned. Ha már unod, hogy az olajoskannák, edények vagy kisebb nagyobb (20-200l) folyadékos, olajos hordóid, edényeid tárolásra kiválasztott hely alatt három polccal – 2 méterrel odébb is ragacsos/vegyszeres az összes polcod.

Szóval, ha ismerős a helyzet… Tudd, hogy nem vagy egyedül. Olvasd végig cikkünket, hasznosnak fogod találni, ha kármentő tálca vásárlás előtt állsz, vagy nem tudod milyenre cseréld le, vagy bővítsd a jelenlegi megoldásaidat:

Tartalomjegyzék: – 3+1 PRO/KONTRA tipp a kármentő tálcákkal kapcsolatban – felhasználási területek, anyagminőségek és termékvariációk – menet közben a blogot támogató gyártóhoz fogunk vezetni pár hasznos linkkel, ahol az ország általában legjobb árait és a megoldások széles skáláját találjátok.

Ők tették lehetővé, hogy ez a blog megszülethessen és ők biztosították számunkra a szakmai információkat is. Valamint a magyar gyártóként igyekeznek a legjobb minőséget és árakat biztosítani megrendelőiknek. Tehát eljött az ideje, hogy előbb-utóbb beszerezz egy – a helyhiány leküzdése utáni – lehetőségeidnek és tevékenységi körödnek, munkádnak megfelelő kármentő vagy (olajfogó) folyadékfelfogó tálcá(ka)t.

Ez eddig tiszta, de milyen kármentőtálca való nekem?

Egyhordós kármentő tálcát ajánlunk:

Kisebb autószerelő műhelyeknek, szervizeknek esetleg veszélyes, környezetszennyező vegyszereket, festékeket forgalmazó, vagy azzal napi szinten dolgozó vállalkozásoknak.Egytől, három CNC marógéppel dolgozó forgácsoló műhelyeknek tökéletes megoldás az egyhordós kármentő tálca. Melyre akár három 60l olajoshordót vagy egy 200l hordót lehet biztonsággal elhelyezni.

PRO_01: Előnye az egyhordós kármentő tálcának, hogy felülete elég nagy ahhoz, hogy a különböző típusú (max: 60l hordóban tárolt) olajaidat és/vagy folyadékaidat, akár címkézve is egyértelműen megkülönböztetve tudd tárolni. Emellett a stabil fém szerkezetének és a min. 100mm magas lábazatának köszönhetően akár targoncával, vagy békával is könnyedén és biztonságosan tudod mozgatni, ha éppen extra helyre lenne szükséged. Ilyen kármentő tálcát találsz pl itt. Keresd az egyhordós kármentő tálca terméket.

Kontra_01: érvünk a stabil fémszerkezet és a víztömör hegesztésekkel készülő kármentő tálcák esetében, hogy bizony a minőség és a stabilitás a tömeg oldalon is jelentkezik. Így kézi erővel megpakolva biztosan, de üresen sem egykönnyen mozgathatóak. Egy kis segítséget jelenthet, ha a rácsozat kiemelhető magából szerkezetből ezáltal egy kis súlytól megszabadítva az egyhordós olajfogó tálcát, már két (EU szabványok előtti súlyokhoz szokott) szakemberrel megoldható a mobilizálás.

A kettő vagy többhordós kármentőtálcákat:

Azoknak a kereskedéseknek és üzemeknek, gyártó- forgácsoló vállalatoknak ajánljuk. Akik nagyobb mennyiségben forgalmaznak, tárolnak vagy használnak fel a környezetre veszélyes folyadék halmazállapotú anyagokat. Legyenek azok különböző kenő, vagy felületkezelő olajok, festékek, vegyszerek, esetleg sűrített formában szállított mezőgazdasági tápanyagok, melyek feloldás/higítás után válnak felhasználásra alkalmassá.

Formailag is számos lehetőség közül lehet választani a kármentő tálcák piacán. A négyzetes formájú egyhordós kármentő tálca utáni eggyel nagyobb lehetőség a kéthordós kármentő tálca. Mely felületét illetően pontosan kétszer olyan hosszú, mint a korábban említett változat. Ezt követi a háromhordós változat, mely szintén hosszirányban bővül.

A korábban említett változatokban rendelhetőek ezek is, de igény esetén akár egyedi méretű kármentő tálcákat is van lehetőség beszerezni, ha olyan speciális igényeknek kell megfelelni. Ezekről mindig érdemes írásban a pontos paramétereket és felhasználási igényeket megjelölve érdeklődni a gyártótól.

A sorban a négyhordós folyadékfogó tálcák következnek, melyekből a tárolási vagy felhasználási igényeik szerint két különböző alapterületű változat közül választhatnak az érdeklődők. Az első a hosszúkás egymás mellett négy 200l-es hordó, vagy akár 12-14db 60l-es folyadékos hordó tárolására alkalmas. Ezeket általában raktárban, fal mellett, a hosszabbik oldalukról megközelítve helyezik el, míg a négyzetes alakú (2×2) négyhordós kármentő tálcát sarokban vagy több oldalról megközelíthető helyen alkalmazzák.

A rácsozatról jut eszembe, hogy ennek a minősége milyen és hány szempontból fontos…

Az első a már említett külön szerelt rácsozat, mely megtalálható egybeépített, kiemelhető és zsanéros felbillenthető variációban.

Az egybeépített rácsozattal szerelt kármentő tálca manapság már csak a korábban gyártott szerkezeteken található meg, mivel ennek a takarítása a legnehézkesebb.

Az egyszerűen kiemelhető rácsozatú verzió, mind a tisztítás, mind az ürítés során hasznos. Annak ellenére, hogy a leeresztő csappal szerelt kármentő, folyadékfogó tálcákat a legegyszerűbb üríteni a káros anyagoktól.

Praktikus megoldás még a zsanéros rácsozatú felhajtható megoldás, hiszen nagyobb mennyiségű folyadékot hordókban tároló cégeknél fennáll az elkallódás esélye… Ennek a folyadékfogó tálcának a takarítása nem olyan egyszerű, mint a kivehető verzióé, de még mindig egyszerűbb minta fixre szerelt régebbi változaté.

  • A leeresztő csapot tehát érdemesebb az egyik pár lábazat közé, mint abszolút középre szereltetni és esetleg merevített vagy rövidebb csővel szereltetni a számunkra ideális kármentő tálcát. Ezzel védve a gépi mozgatás veszélyeitől.

Második érvünk kármentő tálcák mellett és ellen

PRO_02: Javaslom tehát, hogy mindenki mérlegelje milyen változatra van szüksége, mekkora a káros folyadékok szivárgásának esélye a vállalkozásukban. A kis odafigyelést igénylő, de legpraktikusabb megoldás tapasztalataink szerint a kivehető, azaz a külön rácsozattal szerelt kármentő tálca. Ennek takarítása és ürítése is egyszerűen megoldható, még leeresztő csap nélkül is.

KONTRA_02: Mindenkinek szeretném felhívni a figyelmét, hogy a leeresztő csappal szerelt folyadékfogó tálcák az erős hegesztett csatlakozás ellenére, könnyedén megsérülhetnek a figyelmetlen targoncás vagy békás mozgatás esetén, illetve a szakszerűtlen tárolás miatt. Ennek eredményeképpen megnő az esélye, hogy funkcióját vesztheti a kármentő tálca, amennyiben a csappal való erős ütközések során ereszteni kezd.

A kármentő tálca űrtartalma/ hordóméret bruttó 232liter, így mindegyik folyadékfogó tálca képes a korábbi felsorolásban említett egy darab 200 literes vagy a három darab 60 literes folyadékoshordó biztonságos tárolására.

Ennek ellenére nem feledkezhetünk meg a raktározott folyadékok, veszélyes anyagok gondos ellenőrzéséről és a minden esetben gyors megoldást nyújtó biztonságos pozícióban elhelyezett leeresztő csapról. Melynek segítségével egy az űrtartalmát illetően túlterhelt kármentő tálcát gyorsan újra hordókba vagy egyéb edényzetekbe lehet áttölteni.

Speciális kármentőtálcák:

Ipari méretekben veszélyes, vagy környezetszennyező folyadékokat gyártó, forgalmazó vagy azokat tevékenysége során felhasználó vállalatoknak jelenthet megoldást az extrém nagy kapacitással rendelkező IBC kármentő tálca.

Melynek kapacitása bruttó 1,08 m3. Tipikusan a telepített gépek áthelyezése, szervízelése esetén vagy komolyabb mennyiségű veszélyes folyadékkal dolgozó gépek és hordók esetében érdemes ezt a típust választani.

PRO_03: Bár egyik kármentő tálcával sem tudunk kardinálisan mellé nyúlni, hiszen használatukkal magas összegű munka és környezetvédelmi büntetéseket tudunk megspórolni cégünknek. Így komoly anyagi büntetések megelőzése érdekében ajánljuk kármentő tálcák beszerzését, minden autószerelő, gépgyártó, szervizelő, szerelő vállalkozásnak, mely környezetre veszélyes folyadékokkal dolgozik.

KONTRA_03: A büntetések elkerülésének nyugalmában azért érdemes megfontolni, mekkora mennyiségű olajat vagy veszélyes anyagot szeretnénk hosszú távon tárolni. Hiszen a kármentő tálca hiányában történő megoldásokhoz képest bármely másik szabályos megoldásnak anyagi vonzata van. Érdemes figyelembe venni, hogy a stabil acél vagy saválló/rozsdamentes anyagokból készült kármentő tálcák ára között jelentős különbség (2-3x ár!) van.

Jó hír, hogy a számunkra megfelelő méretű, felszereltségű, űrtartalmú és anyagminőségű kármentő tálca viszont szinte örök darab lesz. A lézervágott alkatrészekből összeállított erős szerkezetüknek, a víztömör hegesztéseknek, a kiváló minőségű porfestésnek köszönhetően hosszú távon számíthatunk majd. A tűzihorganyzott rácsozat pedig szinte minden általános igénybevételnek meg fog felelni.

Összegezve gondolatainkat:

– elmondhatjuk, hogy minden a gépgyártásban, az építőiparban, a feldolgozóiparban, vagy karbantartási feladatokat ellátó vállalkozás számára ideális választás a kármentő folyadékfelfogó tálcák széles választéka.

– ezek anyagminőségük függvényében veszélyes hulladékok (üzemanyagok, hűtőfolyadékok, kenőanyagok, olajok, festékek, lúgok vagy savak) tárolásához szabályosan használandó eszközök.

– melyekre vegyszeres ládákat, olajos, lúgos, savakat tároló hordókat lehet környezetkímélő módon elhelyezni.

Az acél alapanyagú és porfestett vagy tűzihorganyzott kármentő tálcákat kategorikusan azon vállalkozásoknak ajánljuk, ahol a tárolni kívánt anyag vízre és talajra veszélyes (pl.: olajok, lakkok, festékek stb).

Agresszív vegyszerek tárolása esetén, mint például savak és lúgok nemesacél kármentő tálca használatát ajánljuk.

TOP szempontok a megfelelő kármentő tálca választáshoz:

  1. Milyen folyadékokat akarunk kármentő tálcában tárolni? Ez határozza meg az anyagminőség, acél vagy saválló/rozsdamentes? Ez pedig az árat!

  2. Szükségünk van-e gépi erővel történő mozgatásra?

  3. Legyen-e rajta, illetve hol legyen a leeresztő csonk? Szükség van-e földelés beépítésére?

  4. Milyen típusú rácsrostélyt válasszunk? Milyen gyakran lesz szükség takarításra?

  5. Mekkora mentőkapacitásra lesz szükségünk? Mekkora legyen a kármentő tálca kapacitása?

  6. Milyen szintű korrózióvédelemre lesz majd szükségünk? Elég a kiváló minőségű porfestés, vagy szükség lesz tűzihorganyzásra?

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Szerződési feltételek

1. Általános tudnivalók 1.1. A jelen ÁSZF hatálya kiterjed a Magyarország területén nyújtott minden olyan elektronikus szolgáltatásra, amely a www.qms-shop.hu weboldalon található információs, kommuni

Ügyfélszolgálatunk elérhetősége

Ügyfélszolgálatunk a weboldal használatának bármely szakaszában szívesen nyújt segítséget látogatóinknak, megrendelőinknek mind a weboldal használatával kapcsolatos technikai információk, mind a webol

Comments


bottom of page